Co budete potřebovat:
- Rozkvetlá voňavá květenství černého bezu
- 1,5 litru filtrované vody
- 2 citróny
- 1 kg cukru
- Sklenice na hotový sirup
Postup:
Natrhané květy bezu dejte do velké mísy, zalijte 1,5 litrem filtrované vody. (Pokud nemáte filtrační konvici, zalijte květy vychladlou převařenou vodou). Přidejte na plátky nakrájené citróny. Květy s citróny Vám doporučím zatížit, stačí na to talíř.
Mísu s květy a citróny zakryjte pokličkou a budoucí sirup dejte do lednice na 24h pracovat.
Přes velké jemné síto výluh přeceďte do hrnce a přidejte kilogram cukru. Jaký cukr použijete záleží na Vašich preferencích.
Na mírném ohni sirup zahřívejte a za stálého míchaní vyčkejte na chvilku, kdy se rozpustí i poslední krystalek cukru. Sirup by se neměl vařit.
Kdybyste mému receptu nevěřili, stačí přidat kyselinu citrónovou, která zafunguje jako konzervant. Množství a instrukce najdete na obalu.
Do vypařených čistých lahví sirup slijte a skladujte v chladu a temnu, tam sirupu bude nejlíp.
A je hotovo!
Užijte si krásnou letní hygge pohodu na terase nebo na balkóně s bezovou dobrotou z Tuloušova.